Eredeti Fény Zen templom

Az Eredeti Fény Zen Templom hagyományosan koreai, ám a magyar körülményekhez bizonyos mértékben igazított zen gyakorlatot kínál bármilyen korú, életstílusú és vallási hátterű ember számára. A templom számos programot és elvonulást tesz lehetővé bentlakó szerzetesi- és világi közösségének köszönhetően.

A templom lehetőséget ad az önmegismerés számos formájára, valamint a gyakorlás egyik legfontosabb részére, a közös cselekvésre. Amikor saját tudatunk tükrébe nézünk és gyakorlótársaink is visszatükrözik karmánkat, megtalálhatjuk életünk helyes irányát, megtapasztalhatjuk igazi énünket és megszabadíthatunk minden lényt a szenvedéstől. Von Kvang Sza több mint 5 hektáros területen fekszik a Pilis erdeiben.
Jelenleg 7 épületből áll, amelyek biztosítják a gyakorláshoz és az ott éléshez szükséges legfontosabb területeket.
A Zen terem a tanítói szobával és az öltözővel (ld. alább) összesen 114 m2 alapterületű, ebből a Zen terem maga 84 m2-t foglal el. A legfontosabb építési munkák 2010 januárjában fejeződtek be. A megnyitó szertartást 2010. április 4-én tartottuk mintegy 150 vendéggel a világ minden tájáról.
A Zen termet magyar építészek tervezték, és a fő tetőszerkezeti munkákat is magyar szakemberek végezték el, akik a tervezést, építkezést megelőzően Koreába látogattak, hogy tanulmányozzák az eredeti, hagyományos eljárást. A belső terek kialakítása a különböző országokból érkező segítők sokaságának köszönhető.
A teremben kényelmesen 25 fő fér el, de szükség esetén akár 50 ember számára is elegendő helyet biztosít. 
A gyakorlók az öltözőben cserélhetik ruháikat formális gyakorlóköpenyeikre, és itt tárolhatják az elvonuláshoz szükséges legfontosabb eszközeiket is.

A szociális épület a fürdőszobákkal és a konyhával 2007-ben készült el. 
A kazánház is ebben az épületben található, benne a mosógéppel és a szárítóval. Ez a kazán biztosítja a meleg vizet és a padlófűtést mindkét épületben.
A kazánház fölött egy melegítő és egy víztározó helység található, amely 900 liter meleg, 2000 liter hideg és 300 liter padlófűtő vizet tárol.

Történet

Tervünket 2003 óta hordozzuk szívünkben és valósítjuk meg a világban. A megfelelő hely 2004 szeptemberében jelent meg – vagy inkább ez a csodálatos hely talált miránk a Pilisben. 2005-ben indult a földvásárlás, 2006-ban az építkezés. 2008-ban tartottuk első 90 napos elvonulásunkat a templomban. 2009-ben megkezdődött az új zen terem és egyéb kiszolgáló épületek építése, és ebben az évben tartottuk a második hosszú elvonulást, melynek formáját eredeti tanítónk, Szung Szán zen mester alakította a nyugati stílushoz a koreai hagyomány alapján,

Miért megyünk bele ilyen erőfeszítésbe, hogy a zöld mezőre, a hegyek közé, egy eldugott völgybe templomot építsünk? A fő okok a következők:

Szükségünk van egy a természetbe beágyazott, kertművelést is lehetővé tevő területre a templom számára, ahol állandó jelleggel megtarthatjuk egyre növekvő létszámú 90 napos téli elvonulásainkat, nyári gyakorlatainkat és workshopjainkat. Ez utóbbiak rövidebb, 3-7 napos meditációk és műhelyek, melyekben az eredeti hagyomány és a jelenkori kultúra különböző módon vegyül és érvényesül.

Egyre nő a koreai buddhizmuson belül a nyugati szerzetesek és szerzetesnők száma, akik bár visszatérnének hosszabb-rövidebb időre ázsiai kolostori gyakorlatukról, Európában nincs számukra megfelelő hely, ahol tartózkodhatnak, élhetnek és gyakorolhatnak.

Vannak emberek, akik szeretnének szerzetessé lenni, de nincs olyan templom, ahol alapképzésüket megszerezhetnék, hogy onnan Koreába menjenek, és ott folytassák gyakorlatukat.

Végül, de nem utolsósorban – tényleg szükség van egy olyan helyre a természet közepén, ahol menedéket találhat minden meditálni vágyó, aki egy meditációs közösségben szeretne élni, vagy bizonyos ideig maradni.

Jelen és jövőkép

Jóllehet megvolt az elképzelésünk, hogy a templomnak hogyan kellene kinéznie, mégis már a kezdetektől fogva azokkal a helyzetekkel dolgoztunk, amelyek előálltak. A templom létrehozása azoknak az önkénteseknek köszönhető, akik felismerik a három kincs – a Buddha, a Dharma és a Szangha – igazi értékét. Néhányak számára naivitásnak tűnt az álmunk, de a valódi események már a kezdetektől mást mutattak. Komoly nehézségekkel találtuk szembe magunkat minden területen, de kitartó gyakorlással és közös munkával képesek voltunk felülkerekedni rajtuk. Ezek a nehézségek valódi gyakorlattá váltak számunkra. A nehézségek valódi tanítóinkká váltak. Soha nem voltunk csalódottak, csak felismertük, milyen sok karmát kellett ledolgoznunk a templom felépítéséhez kívül és belül egyaránt.

A jövő

További épületeket is tervezünk, úgy, mint:

  • Buddha terem és Zen termek
  • Hálók
  • Kiegészítő épületek (konyha, fürdőszobák, stb)
  • Üvegház és kültéri zöldség- és gyógynövénykert
  • Harang- és dobtorony
  • Magányos elvonulócellák

A templom elegendő helyet biztosít majd különböző tevékenységekhez, úgy, mint elvonulások (magányos és csoportos), workshopok, nyilvános beszédek, lazítás, személyes tanulmányok, stb.

Környezetbarát megközelítés, szemlélet

Itt a természetben nagyon is tudatában vagyunk annak, hogy mit teszünk. Ezért próbáljuk folyamatosan védeni környezetünket, újrahasznosítjuk a konyhai hulladékot a kertben, környezetbarát anyagokat használunk, alternatív energiát használunk. Minden élőlényre odafigyelünk a templom területén és környezetében. Mindez természetes részévé válik napi éberség- és együttérzés gyakorlatunknak.

2019 Eredeti Fény Zen Templom

Hírlevél

Iratkozz fel, hogy érthesíthessünk lényeges történésekről.