Tanítói vonal

SZUNG SZÁN ZEN MESTER (Szung Szán Heng Von Dészonszánim)-, a Koreai Csogje Rend 78-ik pátriárkája. Ko Bong zen mester tanátadása révén vált 22 éves korára a legfiatalabb koreai zen mesterré. Száznapos éneklő elvonulás útján nyerte el a megvilágosodást, és további három évnyi csendes meditációt követően a Csogje Rend megújítása mellett kötelezte el magát. Ennek első lépéseként külföldre vitte a Tant és nyugaton alapított tanítványi közösséget, mely a világ minden főbb kulturális övezetében teret nyert.

Szung Szán Zen Mester a szerzője az „Egyetlen szál virág az egész világ – 365 kongan a mindennapi élethez”, a „Hamut a Buddhára”, a „Zen iránytű”, a „Csak nem tudom”, a „Tíz kapu” és „A tér csontja” című könyveknek.
Dészonszanim 2004 november 30-án távozott a Nirvánába, több tucat meditációs központot és több száz aktív tanítványt hagyva maga mögött, akik tovább viszik szellemi örökségét.

Csong An Szunim, az Eredeti Fény Templom apátja, egyike Szung Szán zen mester közvetlen tanítványainak. Mesterétől 1999-ben kapott Dharma mesteri felhatalmazást, mely működését 2000-ben kezdte meg. 2017-ben Sudoksa templom szellemi vezetőjétől, Szol Csong Szunimtól kapott zen mesteri címet. Eddig négy tanítványa kapott tőle Dharma mesteri kinevezést: Papp Csaba Ádám, Tamir Massas, Marthy Barna, Dr. Orosz Ádám

Dharma beszédeinek gyűjteménye itt látható.


SZOL CSONG ZEN MESTER Szudoksza (Sudeoksa) vezetője, 2006, 2010 és 2014-ben is járt templomunkban: a Zen terem 2006-os és a Nagy Buddha terem 2014-es felavatásán tanított is. 2017-ben a Dharma átadása teljessé vált Csong An Szunim részére, amikor zenmesteri felhatalmazást adott.


DZSONG MÉ ZEN MESTER a Taego, a legnagyobb koreai rend vezetője, melynek nyugati képviselete is működik és megengedi a szerzetesek házasságát. Kedvesen fogadta Csong An Szunim megkeresését, ezzel támogatva az Eredeti Fény Zen Templom Taego rendhez csatlakozását. Így Dzsong Mé Szunim vált Csong An Szunim Dharma instruktorává, míg eredeti tanítója Szung Szán Zen Mester marad.

Taego logo
Taego logo

Szangha – Közösség

Csong An Szunim zen mester – apát

1966 szeptemberében született Budapesten. A zennel egy barátja ajánlására találkozott 1990-ben. Szung Szán zen mestert Budapesten ismerte meg 1991-ben. Világiként gyakorolt 1994-ig, amikor szerzetesi fogadalmat tett, és Szung Szán zen mestertől a ‘Csong An’淸眼 = ‘tiszta szem’ nevet kapta. Hat évig tartózkodott folyamatosan Koreában, ezalatt tizenkét 90 napos és egy 100 napos meditációs gyakorlatot végzett el. Mestere 1999-ben avatta tanítóvá, ebbéli működését 2000-ben kezdte meg, mely mára már Ázsiában, Európában és az USA-ban is visszhangra talált. 2003-ban döntött az Eredeti Fény Templom megalapításáról. Koreában televíziós és nyomtatott formában egyaránt népszerűvé vált tanítása. Nevével fémjelezve három könyv jelent meg: ‘The Flower and the Bee’, ‘Mind Mirror’, ‘How May I Help You?.


Dr. Orosz Ádám dharma-mester

1989-ben született Budapesten, a Semmelweis Egyetemen szerzett gyógyszerész diplomát. Polgári foglalkozása egyetemi oktató, biofizikus. Már gimnazistaként is élénken érdeklődött a filozófia, ezen belül is a keleti bölcselet és vallások iránt. A zen gyakorlati oldalát 2016-ban kezdte el megismerni az Eredeti Fény Zen Közösség budapesti központjában Csong An Szunim irányításával. Fokozatosan a templomi elvonulások rendszeres résztvevője lett. 2019 márciusában öt fogadalmat tett, novemberben pedig megkapta dharma tanítói kinevezését. Dharma neve: Il Kvang, melynek jelentése „az egység fénye”. 2021 augusztusában Csong An Szunim dharma mesterré avatta, majd decembertől Marthy Barnával közösen újraindították a budapesti zen gyakorlatokat. Jelenleg a Semmelweis Egyetem mentálhigiéné szakirányú továbbképzésén bővíti lélektani ismereteit.


Marthy Barna dharma-mester

1976-ban születtem Székelyudvarhelyen. A Debreceni Egyetem angol szakán végeztem 2001-ben. Hivatalos végzettségem angol nyelv- és irodalomtanár, színház és műfordítás specializációval. Nem hivatalos még bevégezetlenségem énekes-dalszerző. A zennel Csong An Szunim tanítóm által Budapesten ismerkedtem meg már magam sem tudom, mikor, talán 2013-ban, azóta gyakorolom. Dharma nevem Man Hvang, 2021 augusztus 21-én kaptam inkát Csong An Szunim zen mestertől az Eredeti Fény Zen templomban. Az évek során életemben egyre központibb hangsúlyt kapott a dharma, és ez egyre fokozódik, a nemzetközi helyzethez hasonlatosan. Feleségemmel és kislányommal élek együtt. Most, hogy ezeket elolvastad, több lettem, vagy kevesebb? Az ég kék, a nevem Barna. Marthy Barna.


Rezdületlen éjszakán csendben ülve a hegyi templomban,
A mély mozdulatlanság és csönd az eredeti természet.
Akkor miért rázza a nyugati szél az erdőt?
A téli vadlúd egyetlen kiáltása betölti az eget,
Válj eggyé, végtelen tér, végtelen idő, Buddha.

Szung Szán Zen Mester