Tanítói vonal

SZUNG SZÁN ZEN MESTER (Szung Szán Heng Von Dészonszánim)-, a Koreai Csogje Rend 78-ik pátriárkája. Ko Bong zen mester tanátadása révén vált 22 éves korára a legfiatalabb koreai zen mesterré. Száznapos éneklő elvonulás útján nyerte el a megvilágosodást, és további három évnyi csendes meditációt követően a Csogje Rend megújítása mellett kötelezte el magát. Ennek első lépéseként külföldre vitte a Tant és nyugaton alapított tanítványi közösséget, mely a világ minden főbb kulturális övezetében teret nyert.

Szung Szán Zen Mester a szerzője az “Egyetlen szál virág az egész világ – 365 kongan a mindennapi élethez”, a “Hamut a Buddhára”, a “Zen iránytű”, a “Csak nem tudom”, a “Tíz kapu” és “A tér csontja” című könyveknek.
Dészonszanim 2004 november 30-án távozott a Nirvánába, több tucat meditációs központot és több száz aktív tanítványt hagyva maga mögött, akik tovább viszik szellemi örökségét.

Csong An Szunim, az Eredeti Fény Templom apátja, egyike Szung Szán zen mester közvetlen tanítványainak. Mesterétől 1999-ben kapott Dharma mesteri felhatalmazást, mely működését 2000-ben kezdte meg. 2017-ben Sudoksa templom szellemi vezetőjétől, Szol Csong Szunimtól kapott zen mesteri címet. Eddig két tanítványa kapott tőle Dharma mesteri kinevezést: Dok Hae Sunim és Tamir Massas.

Dharma beszédeinek gyűjteménye itt látható.

Szangha – Közösség

Csong An Szunim – apát

1966 szeptemberében született Budapesten. A zennel egy barátja ajánlására találkozott 1990-ben. Szung Szán zen mestert Budapesten ismerte meg 1991-ben. Világiként gyakorolt 1994-ig, amikor szerzetesi fogadalmat tett, és Szung Szán zen mestertől a ‘Csong An’淸眼 = ‘tiszta szem’ nevet kapta. Hat évig tartózkodott folyamatosan Koreában, ezalatt tizenkét 90 napos és egy 100 napos meditációs gyakorlatot végzett el. Mestere 1999-ben avatta tanítóvá, ebbéli működését 2000-ben kezdte meg, mely mára már Ázsiában, Európában és az USA-ban is visszhangra talált. 2003-ban döntött az Eredeti Fény Templom megalapításáról. Koreában televíziós és nyomtatott formában egyaránt népszerűvé vált tanítása. Nevével fémjelezve három könyv jelent meg: ‘The Flower and the Bee’, ‘Mind Mirror’, ‘How May I Help You?.

Dok Hae Szunim – apáthelyettes

1975-ben született Debrecenben. Matematikusnak és programozónak tanult a Debreceni Egyetemen.

A zennel először 1990-ben találkozott olvasmányaiban. Jógát gyakorolt 3 évig, valamint 14 évig aikidózott – 3 évig oktatóként is működött.
Csong An Szunimmal 2003 telén találkozott, és 2004 tavaszától kezdve gyakorol vele. 2004 nyarán részt vett első kjolcse elvonulásán, majd télen 5 fogadalmat tett. 2005 őszén beköltözött a Budapest Zen Központba, és megkezdte szerzetesnövendéki tanulmányait Kwang Jin néven.
2006 tavaszán Von Kvang Sza-ba költözött.

Három év munka és képzés után 2008 őszén novícius lett, majd 2011-ben bhikku. Szerzetesi neve Dok Hae (德海) Szunim, amely azt jelenti: az Erény Óceánja. Jelenleg a templom helyettes apátjaként és házfőnökeként működik, és teljes szívét és életét a közösségnek, a szanghának szenteli.

Mán Dzsó Szunim – apáthelyettesnő, PR felelős

Erdélyben, Székelyudvarhelyen született, közgazdászként diplomázott.
2010-2013 között  Thaiföld északi részén a Wat Prah That Doi Wiang erdei templomban szerzetesként vipassana és szamatha meditációt gyakorolt. 
Tanítójával, Csong An Szunimmal és a zen meditációval 2015-ben találkozott egy székelyudvarhelyi zen tanítás alkalmával. Nem sokkal később beköltözött az Eredeti Fény Zen Templomba, ahol gyakorlatvezetőként és konyhamesterként tevékenykedett. Novícia képzését  Dél Koreában 2017 márciusában kezdte el , ahol négy 90 napos  és öt 35 napos elvonuláson vett részt BabDzsuSzá, JángDzsinÁm és BekDámSzá templomokban.
Bhikkuni  avatására és bodhiszattva fogadalomtételére a  kinai Lin Chi zen mester átadási vonalán  a tajvani Rih Yue  Zen Templomban került sor 2019 novemberében. Ezt követően vissza is tért az Eredeti Fény Zen Templomba. 

Szerzetesi nevét tanítójától, Csong An Szunimtól kapta, a Mán Dzsó (滿照) jelentése Teljes Világosság.


Rezdületlen éjszakán csendben ülve a hegyi templomban,
A mély mozdulatlanság és csönd az eredeti természet.
Akkor miért rázza a nyugati szél az erdőt?
A téli vadlúd egyetlen kiáltása betölti az eget,
Válj eggyé, végtelen tér, végtelen idő, Buddha.

Szung Szán Zen Mester

Hírlevél

Iratkozz fel, hogy érthesíthessünk lényeges történésekről.