Gyakran Ismételt Kérdések

Láttam, hogy az adott táborra/eseményre minden hely betelt, tudok-e ennek ellenére jelentkezni?

Igen, de csak várólistára kerülhetsz. A felszabaduló helyekre érkezési sorrendben kerülnek be a várakozók.Ha nem sikerülne bejutnod a kívánt eseményre, akkor a következő alkalomra várjuk a regisztrációd, amint arra megnyílik a jelentkezési űrlap.

Egy adott táborra/eseményre hogyan tudok jelentkezni?

Mindig az eseményhez/táborhoz tartozó regisztrációs űrlap kitöltésével lehet jelentkezni. Amennyiben az adott programra szóló űrlap még nem aktív, úgy kérünk, várd meg, amíg a honlapon olvasható időpontban aktiválódik. Sem e-mailben, sem telefonon, sem egyéb módon nem áll módunkban jelentkezést elfogadni.

Tudom, hogy nincs hely, de ha többet fizetek/előre fizetek, akkor bekerülhetek-e soron kívül?

Nem. A szabad helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

Visszaigazolták az adott eseményre a jelentkezésemet, az előleget is elutaltam, sajnos mégis váratlan esemény miatt le kell mondanom a részvételt. Mit tegyek?

Az adott eseményen való részvételt minden esetben e-mailben lehet lemondani. Ha az esemény kezdete előtt legalább 5 nappal kerül sor a részvétel lemondására, az előleg visszajár, illetve áttehető egy másik elvonulás idejére.

Ha az esemény kezdete előtt kevesebb, mint 5 nappal kerül sor a részvétel
lemondására, akkor az előleg csak abban az esetben jár vissza, vagy tehető át másik elvonuláson való részvételre, ha a várólistáról valaki átveszi a helyed.

A templomi gyakorlat megkezdése után, idő előtti távozás esetén nem jár vissza az előleg.

Mikor és hol lesz Dharma beszéd?

A nyilvános Dharma beszédek időpontjait honlapunkon feltüntetjük.

https://eredetifeny.hu/esemenyek/dharma-beszed/

Van-e lehetőség online tanítást kérni Szunimtól?

Nincs. Közvetlen tanításban részesül mindenki a megszervezett és meghirdetett alkalmainkon. Erre örömmel várunk Téged is!

Látom, hogy a barátom/családtagom szenved, szerintem a zen segíthet neki. Hogyan vegyem rá a zen gyakorlására?

Kérünk, ne próbáld családtagjaidat /barátaidat meggyőzni a zenről! Ha úgy érzed, hogy hasznos lehet számukra, mutasd meg nekik a honlapot és youtube csatornánkat.

Ha ezután családtagjaid / barátaid saját elhatározásból kapcsolatba szeretnének velünk lépni, akkor szívesen fogadjuk megkeresésüket.

Kezdőként javasolt-e a tábor?

Igen, az egynapos zen és a tábor is kifejezetten kezdők számára lett létrehozva. Örömmel várunk minden jelentkezőt!

Láttam az egynapos zen eseményt, de a dátum mégis kettő-három napot mutat. Akkor kettő-három napos a legrövidebb elvonulás?

Az egynapos zen azért 2 vagy 3 napnak van meghirdetve, mert 2 vagy 3 x 1 napos zent tartunk. Tehát 1 napra is lehet jönni, de akár mind a 2 vagy 3 napot egyben is igénybe lehet venni.

Ezzel szemben a táborba és elvonulásra csak akkor lehet jönni, ha a teljes időtartamon végig részt tudsz venni!

Mit kell vinnem az egy napnál hosszabb, templomban való alvással is járó elvonulásra?

A szokásos tisztasági felszerelésen, saját törölközőn, tusoláshoz használt papucson, valamint gyakorló ruhán kívül hálózsák, kispárna, lepedő, elemlámpa, benti papucs és ébresztésre alkalmas eszköz ajánlott.

Ülőmatrac és párna rendelkezésre áll a helyszínen.

Milyen ruhát vigyek?

A dharma termi öltözék megválasztásakor kérünk, ne viselj 1) trikót (topot), 2) mélyen kivágott felsőt, 3) rojtos, leples öltözéket, 4) térd fölé érő nadrágot, 5) szoknyát, 6) szorosan testhez simuló (sztreccs) ruhadarabokat, 7) feliratot, képet hordozó öltözéket, 8) rikító, élénk színű ruházatot! A kényelmes lehetőleg szürke, fekete, barna, bézs, sötétkék, fehér árnyalatokat részesítsd előnyben.

Kérünk továbbá, hogy a Dharma-Terembe csak zokniban lépj be!

Szeretnék elindulni az Úton. Mit kell tennem?

Otthon, egyedül, bármiféle előképzettség nélkül nem javasoljuk a zen meditáció megkezdését! Az alapok helyes lefektetéséhez az élő hagyománnyal való közvetlen találkozás szükséges. Érdemes több közösséget is meglátogatni, beszélni felhatalmazással bíró tanítókkal, gyakorolni különböző csoportokban, és így az élő tapasztalaton keresztül megismerni a Tant. Kifejezetetten lebeszélünk mindenkit a magányosan, csak könyvek olvasásából vagy egyéb pl. internetes forrásból táplálkozó gyakorlatok végzéséről!

Látogatható-e a Templom csak úgy fél napra?

Előzetes egyeztetés után igen, de csak a meghirdetett események között.

Mit tegyek, ha szeretnék gyakorolni, de pszichés problémával küzdök?

Pszichés probléma fennállása esetén a zen meditáció NEM javasolt!

Aki pszichés tüneteket észlel magán, kérjük forduljon a megfelelő szakorvoshoz, terapeutához. A zen meditációt nem szabad pszichoaktív gyógyszerek hatása alatt végezni, csak egészséges embereknek ajánlott. Aki teráppiára jár, csakis terapeutája engedélyével, a megfelelő idő eltelte után kezdhet el meditálni.

A további feltételeket lásd a beleegyező nyilatkozban:

https://eredetifeny.hu/wp-content/uploads/2020/05/beleegyezo_nyilatkozat.pdf

Mit tegyek, ha családi problémával, párkapcsolati válsággal küzdök?

Tapasztalatunk szerint a Hellinger terápia és a zen meditáció közös gyakorlata hathatós segítséget nyújt ezen problémák megoldásában.

További információ: https://zellinger.hu/

Alkohol- / drog- / nikotinfüggőként részt vehetek-e zen gyakorláson?

Nem. Kérünk, ha ilyen problémával küzdesz menj végig a felgyógyuláshoz vezető út azon részén, ahol más szakemberek segítségével megszabadulhatsz a szenvedélybetegségedtől. Ezek után tudsz hathatósan foglalkozni azzal a karmával, amely szenvedélybetegséged gyökere. Az erről való leválasztódásban tud csak neked segíteni a zen.

Mit tegyek, ha súlyosan sérült gyermeket kell gondoznom egyedül, de nem bírom a nyomást?

Kérünk ilyen esetben fordulj családsegítő szolgálathoz. Miután a családi problémáid bizonyos szintig megoldást nyertek, reméljük, hogy eljutsz Templomunk olyan eseményeire, ahol ráláthatsz egyéni, páros, családi és csoportos karmádra. Annak megtisztításával meg tudod előzni a hasonló problémák kialakulását vagy a régiek újra előfordulását.

Mit jelent a menedék?

A menedék fogadalomtételi szertartást jelent. Ez az 5 alapfogadalom/ pancsa-síla. További információ a honlapunkon.

Mennyi az elvonulás díja?

Az elvonulás díja önköltségből és adományból tevődik össze. Honlapunkon az adott eseménynél minden esetben fel van tüntetve, az önköltség mértéke . Minden további tanításért jó szívvel felajánlott adományt hálával fogadunk. Ezt az önköltséggel együtt oda adhatod vagy a kihelyezett adományos ládákba beteheted.

Hírlevél

Iratkozz fel, hogy érthesíthessünk lényeges történésekről.