Kóan interjúk

Az egyik legjellegzetesebb zen gyakorlat a kóan interjú. Ezek olyan kérdések, melyeket gondolkodással nem lehet megválaszolni, és ezáltal a gondolkodó tudat megtapasztalja (és optimális esetben el is engedi) önnön rejtett tendenciáit, szokásait, azonosulásait.

A kóanok segíthetnek visszatalálni a helyes gyakorlásunkhoz, ezért többen a problémáikat szeretnék megoldani ezen gyakorlat segítségével. Bajaink nagyon sokfélék lehetnek, vágyaink még inkább – vigyáznunk kell, hogy még a legintuitívabb, legszebb, sok izzadtságba kerülő kóan választ se címkézzük fel a „Tudom, tudom, de milyen jól tudom…” téveszméjével, mert problémánk egy szempillantás alatt újratermeli önmagát.

Minden megválaszolt kóan után következik egy újabb, egész addig, amíg nem találunk olyat, amit épp nem tudunk megoldani. A megoldatlan kóannal való szembesülés által visszatérünk a nem-tudó, nem-gondolkodó tudathoz.

Sok ember csak csendben és nyugodtan szeretne meditálni, de ez a szándék
önmagában nem segít a mindennapi életben. A kóan kérdései, a válaszért tett erőfeszítés során felmerülő problémák és reakciók láttatják meg azokat a helyzeteket, melyekkel a Dharma-termen kívül találkozhatunk minden nap.

A kóan interjúk három fő célja a következő:

  1. Segít visszatalálni a helyes útra, mely tiszta, egységes és osztatlan tudatunk közvetlen tapasztalata. Ezáltal tarthatnak egy irányba gondolataink, érzelmeink, beszédünk és cselekedeteink.
  2. Segít a különböző élethelyzetek során a megfelelő helyzetfelismerésben, kapcsolatteremtésben, cselekvésben.
  3. Segít meghaladni karmánk összes, ragaszkodásból és azonosulásból fakadó akadályait.

Ahogy egyre több kóant fejtünk meg, úgy látjuk egyre tisztábban helyzetünket és találjuk meg a korrekt működésünket és megfelelő válaszunkat az adott pillanatban.
A kóanoknak több fajtája van. Az egyik, amellyel a tanító a meditációnkat és a nem-gondolkodó, nem-mozduló tudatunkat ellenőrzi. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy verbális mérkőzést. A tanító támad, te visszatámadsz, a tanító megint támad, és te megint visszaválaszolsz. Ezzel azt láthatjuk meg, meddig tudjuk tartani a tükörszerű, tiszta nem gondolkodó tudatot. A kóanok másik fajtája bölcsességünk, együttérzésünk és cselekvésünk tisztaságát biztosítják. Más kóanok pedig a megértésünket, helyzetünk felfogását segítik elő.

Nagyon fontos a kóan gyakorlása közben, hogy az egységben legyen a
mindennapi életünkkel. Ez a három fő kóan-gyakorlat segít megtartani a
gyakorlás helyes irányvételét, segít megtartani a nem-tudó tudatot, segít
megtalálni a korrekt működésünket, és végül segít meghaladni gondolkodásunk akadályait.

Egy gyakran használt, örök darab:

Egyszer egy szerzetes odafordult Dzsódzsú zen mesterhez:
– Kérlek, taníts!
– Reggeliztél? – kérdezte vissza Dzsódzsú.
– Igen! – felelte a szerzetes.
– Akkor mosd el az evőcsészédet! – mondta Dzsódzsú
A szerzetes ezt hallva rögtön elérte a megvilágosodást.

  1. Mit ért el a szerzetes?
  2. Ha te lettél volna a szerzetes, mit mondtál volna ezután Dzsódzsúnak?