Intenzív zen gyakorlatok

A mindennapi gyakorlatok mellett számos egyéb lehetőség is kínálkozik, hogy kicsit elhagyjuk megszokásainkat, kényelmi zónánkat, munkánkat, családunkat, barátainkat, mindennapi szituációinkat, és egyszerűen leüljünk igazán közelről megvizsgálni életünket. Különösen akkor fontos ez, ha nagy döntés előtt állunk, vagy régóta foglalkoztat egy kérdés, amelyen nem tudunk túllendülni. Az elvonulások lehetőséget adnak arra, hogy tiszta, a szokásainktól és mindennapi gondolatainktól mentes tudattal erősítsük meg bölcsességünket és intuitív döntéshozó képességünket. Ha ezen az úton találjuk meg kérdéseinkre a választ, akkor tartós megoldásokat dolgozhatunk ki, időtálló kapcsolataink szövődhetnek, és menedéket találunk az Útban, mely életen és halálon túlmutat.

Jong meng dzsong dzsin

A „Jong Meng Dzsong Dzsin” koreai kifejezés annyit jelent: „Ugrásra készen
ülni”. A hagyományban régóta használják ezt a kifejezést az intenzív zen
meditációs gyakorlatra. Ezek az elvonulások az egy napostól a több hetesig is tarthatnak. Az ez idő alatt tartott intenzív gyakorlás közben a tanítók napi rendszerességgel tartanak kóan interjúkat. Ezeken az elvonulásokon megtapasztaljuk a végtelenül tiszta bölcsességet és egyszerűséget, mellyel a magunk és mások segítségére lehetünk.

Kjol cse

A Kjol Cse egy 90 napos intenzív elvonulás, melyen a minimális részvételi idő egy hét, a maximális 90 nap. A menetrend minden nap ugyanaz, kivéve az intenzív héten, amikor további gyakorlatokkal egészítik ki a napi meditációkat. Az elvonulás ideje alatt a résztvevők nem hagyják el a templomot, nem érintkeznek a külvilággal, csendben vannak és tudatuk gyors és mély letisztulását élik meg. Heti kétszer van kóan interjú, egyszer konzultációs interjú, és további egy alkalommal Dharma-beszéd.
Az Eredeti Fény Templomban minden évben megtartjuk a háromhónapos téli Kjol Csét. Koreában ez kiegészül egy háromhónapos nyári elvonulással is. Templomunkban ezt is tervezzük, azonban jelenleg a nyári munkák ezt nem teszik teljes időben lehetővé.

Egyedül végzett gyakorlat

Míg a szokványos elvonulásokat a Szangha együtt hajtja végre, emellett
lehetőség kínálkozik egyéni elvonulás végrehajtására is. Pár napostól egészen a 100 napos elvonulásig választhat a gyakorló, természetesen tanítójával történő élénk konzultáció közepette. A napirend szorosan egymást követő leborulásból, éneklésből és ülő meditációs gyakorlatokból áll. Aki magányos gyakorlatba kezd, annak vagy a közeli templomban élő Szangha segít étellel, vagy ellátja magát az elvonulás ideje alatt. Azonban az elvonulás eme formája csak akkor ajánlott, amikor a gyakorló már teljesített pár rövidebb-hosszabb csoportos elvonulást, és tanítója felkészültnek látja a gyakorlatra. Ezzel sok kellemetlenséget el lehet kerülni. Nem a tapasztalatból vesz el, csak kezünkbe adja azt a bizonyos partvis- és felmosónyelet, mellyel könnyebben fel lehet takarítani összetört illúzióink vérző cserepeit…