Taego rend

Kedves Szangha!

Szeretnélek tájékoztatni Benneteket egy olyan döntésemről, mely a templom működését változatlanul hagyja, jelenlétemet megerősíti, gyakorlatotokat pedig tovább segíti az Úton.

Huszonhat éve vagyok szerzetes, 30 éve gyakorlom a zent. Idén tavasszal tudatosult erősen, hogy még kb ugyanennyi van hátra. A kérdés az, hogy milyen formában szeretném ezt eltölteni és a Szangha javára fordítani. A válasz meglátásához érdemes megismernetek annak a hagyománynak a működését, amelyben szellemileg nevelkedtem s tagja vagyok a mai napig is.

CASN in red

A legalapvetőbb tanítás, mely a teljes mahájána hagyományt áthatja, az a Buddha-természetről szóló tapasztalat: minden tudatos létformának, így nekünk, embereknek is egyenlő esélye van a felébredés elérésére. Csak a karmánk különbözik, igaz természetünk nem. A megvilágosodáshoz vezető Utunkat saját döntésünk alapján járjuk, miközben másokat is segítünk ezen Út felé.

Koreában négy nagy és több, mint 25 kisebb buddhista rend van. A nagyok közül 1 nőtlen valamint 3 nős, amely azt jelenti, hogy ez utóbbiakban a szerzetes élhet elkötelezett, a világ által elfogadott párkapcsolatban is. Én 26 évvel ezelőtt a lelkem mélyéből jövő hívást követve lettem a Csogje Rend tagja. Ez az egyetlen nőtlen rend a fentiek között.

Ázsiában a mai napig a Tan hagyományozásában az alapító, Sákjamuni Buddha életformája volt követendő mindenki számára, és a világi hagyomány egyenlő esélye csak a nyugati átadási vonalban vált nyilvánvalóvá: a fenti tantétel szerint hajviselettől és családi állapotunktól függetlenül tudatunk minősége határozza meg létünket és működésünket.

A létformák számtalanok, a lényegük egy: tapasztalataim szerint mindenkinek önazonos módon érdemes életvitelt választani és követni ahhoz, hogy Önvalónkat elérjük és érdemben segíthessünk másokat a felébredés felé.

Számos koreai szerzetes döntött úgy, hogy a Buddha, a Dharma és a Szangha iránti teljes elkötelezettség megtartása mellett párkapcsolatban szeretne élni. Én is ezek közé tartozom. Ezért az elmúlt 2 hónap azzal telt, hogy a házasságot is megengedő Taego Rend tagjává váltam hivatalosan, vörös kasával, megújult lehetőségekkel és tovább vitt felelősséggel.

Lelkem mélyén érzem, hogy ez egészséges és helyes, mint ahogy az eddigi 26 év sok olyan karma letisztításához kellett, amely nélkül nem remélhetném, hogy meg tudnám valósítani jelen vállalásomat. Most váltam igazán alkalmassá és méltóvá arra, hogy a szeretet és elköteleződés párkapcsolatát éljem és integráljam a templomi életembe.

Meghajlok a Tan mélysége és tisztasága előtt. Hálával fogadom azt a segítséget, mely a Szanghától az Eredeti Fény Zen Templom felé árad, mely velem együtt, teljes mivoltában működik tovább. Lakhelyem, gyakorlatunk, eseményeink nem változnak. Helyi közösségeink működését továbbra is rendszeres tanításokkal és jelenléttel segítjük.

Járjuk együtt az Utat, segítsük egymást továbbra is egy tisztább emberi lét és egy jobb világ teremtése felé!

Köszönöm, hogy elolvastátok a fentieket. Esetleges kérdéseiteket kérlek személyesen, vagy a honlapon keresztül tegyétek fel.

Tisztelettel:

Csong An Szunim
apát
Eredeti Fény Zen Templom